Mulgid peavad pidu – Uudised ja teated – Helme Vallavalitsus

14. mai 2014

Mulgimaa kõige tähtsam pidugi saab juba kolmandat korda ära peetud just juunikuus.  

Esimest korda Mulgi pidu plaanides ei osanud korraldajad lootagi, et sellest kujuneb välja suve alguse suurim mulkide ühine tantsu- ja laulupidu. Ajalugu meenutades, siis I Mulgi pidu peeti  5.juunil 2010.a Karksi lossimägedes ja II Mulgi pidu 9.juunil 2012.a. Tõrva linna staadionil. Tänu eelmise Mulgi peo lõpus korraldatud vallavanemate vahelisel leivarabamise võistlusele, mis selgitas välja uue Mulgi peo pidamise koha, toimub III Mulgi pidu 7. juunil 2014.a Tarvastu vallas Suislepas Õhne jõe kaldal. Peo pealkirjaks on: „Mulk pastlage ja viisuge lüüp tantsu-laulu lustige“.

Peo kontserdi stsenaarium põhineb suures osas laulumängudel, seda põhjustel, et laulumängude traditsioon on kultuurilooliselt Mulgimaal väga tugev olnud. Peo õhtusel kontserdil saab esinemas näha üle 1200 Mulgimaa isetegevuslase lasteaedade mudilastest memmedeni, solistidena astuvad üles Anu Taul ja Lauri Õunapuu ja kuulda saab head lõõtsa-ja torupillimängu. Kontsertkava õnnestumise eest seisavad hea Alli Laande Karksist, Valdeko Kalamees ja Thea Leitmaa Tõrvast, Kersti Vunder ja Kristjan Õmblus Tarvastust ning Silvia Soro Viljandist. Kontserti juhib Õnnelik Mulgi pere. Kohe peale kontserti jätkub pidu ühise simmaniga „Tuulelõõtsutajate“ eestvedamisel. 

Seekordse Mulgi peo päeva teeb eriliseks see, et juba päeval kell üks on avatud Suislepa mõisa all jõe ääres laadaplats, kus pakuvad oma kaupa müüjad kuni Lätini välja ning tegevust jätkub kogu perele kuni õhtuse kontserdini välja. Kõik, kes soovivad tulla kauplema suurele Mulgi laadale on oodatud ja peaksid oma soovist kohe teada andma Tarvastu raamatukogu juhile Aili Andersonile. Samuti teevad laadaplatsil algust külalisesinejad oma päevaste esinemistega. Laadalistele esinevad Kihnu Marid ja külaliskollektiivid Lätist, meelepärast tegevust jagub nii suurtele kui väiksetele, avatud on erinevad õpitoad, saab jälgida ja osaleda Lodjakoja tegemistes, kohal on Mulgi Madin oma batuudiatraktsioonidega lastele. 

Kella poole kuuest on kõik esinejad ja külalised oodatud osalema rongkäigus, mis algab Suislepa poe juurest. 
Ka Mulgimaa vallavanemad on peopäevaks üht-teist huvitavat välja mõelnud ning ootavad kõiki mulgimaalasi ja mulgimaalaste sõpru 7. juunil Suisleppa üht meeleolukat päeva nautima. 

Mulkide tantsu- ja laulupidu koos Mulgi laadaga on kõigile tasuta ja kõik on oodatud – üksinda ja sõpradega, kahekesi ja koos lastega. 
Kohtumiseni laupäeval, 7.juunil 2014.a Suislepas III Mulgi peol.

Autor: Alar Karu, mulgivanem

Jaga