Alustage pindalatoetuste taotlemise ettevalmistamist e-PRIAs juba praegu – Uudised ja teated – Helme Vallavalitsus

15. veebruar 2012

Saabunud on paras aeg hakata mõtlema 2012. aasta kevadel pindalatoetuste taotlemise  peale. Kevadise taotluse ettevalmistamine ja põldude digitaalne sissejoonistamine Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) elektroonilises kliendiportaalis e-PRIA on võimalik juba praegu, kui väljas on lumi maas ja põllul veel suuri töid teha ei saa. 

e-PRIA teenus nimega „Minu põllud“ on avatud aastaringselt ja seal on võimalik põlde digitaalselt e-PRIAsse joonistada kas või ööpäev läbi.  Kui teil on palju põlde, siis on nende digitaalne sissejoonistamine esialgu kindlasti aega nõudev protsess ja seetõttu on arukas sellega varakult alustada. Samas, kui suur töö kord tehtud saab, siis tuleval aastal kevadise taotlusvooru ajal piisab vaid pisimuudatuste tegemisest – põldude piirid  jäävad elektrooniliselt e-PRIA kaardile alles ja saate neid igal ajal uuesti kasutada.

Põllumassiivide kasutusest

e-PRIA portaalis on näha viimasel kahel aastal aktiivses kasutuses olnud põllumassiivide piirid ja 2011. aastal tehtud uute ortofotode põhjal PRIA poolt muudetud põllumassiivide piirid. Käesoleval aastal on tehtud uute ortofotode põhjal kaartide uuendusi Pärnumaa, Viljandimaa ja Tartumaa lõunaosades, Valga, Põlva ja Võru maakonnas. Veebruaris alustab PRIA ka muudetud põllumassiivide osas taotlejate teavitamist. e-kirja teel teavitamist alustatakse Valgamaa lõunapoolse osa ja Võrumaa edelaosa uuendatud põllumassiividega seoses.
Lisaks e-PRIA „Minu põllud“ teenusele saab põllumassiivide piire vaadata PRIA põllumassiivide avalikul veebikaardil, kuhu on võimalik siseneda läbi PRIA kodulehe www.pria.ee (kaardi ikoon on avalehel all paremal nurgas).

Lisaks olemasolevate põllumaade piiride täpsustamisele on enne põldude joonistamise teenuse kasutama hakkamist samuti paras aeg mõelda sellele, kas soovite 2012 taotlusaastal võtta kasutusele uusi maid, mis 2011. a taotlusel ei kajastunud. Selleks tuleb esitada PRIA põldude registri büroole avaldus põllumassiivi kaardi väljastamiseks, näidates avalduses ära kas põllumassiivi numbri või katastriüksuse numbri.

Avalduste tegemisel palun arvestage, et põllumassiivide registrisse ei saa kanda juurde maad, mida pole 2003/2004 aastal toimunud maade deklareerimise käigus põllumajandusmaana deklareeritud (ehk mis polnud 30.juunil 2003 heas põllumajanduslikus korras).  Kui te ei ole kindel, kas soovitud maa on registrisse kantud, saab selle osas küsimuse esitada PRIA põldude registri büroole (maapria.ee; 7377 617)
Piiride muutmise avalduse vormi leiate PRIA kodulehelt põllumassiivide registri leheküljelt http://www.pria.ee/et/Registrid/Pollumassiivide_register. Palume selle esitada enne 1. aprilli kirjalikult PRIA põldude registri büroole (Tartu, Narva mnt 3, 51009) või e-posti aadressil maapria.ee. Samuti võite avalduse tuua lähimasse PRIA teenindusbüroosse.

e-PRIA kasutamine

Kui soovite e-PRIAs enda põldude sissejoonistamisega alustada, siis tuleb esmalt saada e-PRIA kliendiks. Eraisikul piisab selleks ID-kaardiga, Mobiil-IDga või pangaparoolidega e-PRIAsse sisse logimisest. Kohe kuvatakse teile e-PRIA kasutamise leping, mis tuleb peale läbilugemist lihtsalt kinnitada ja oletegi e-PRIA kasutaja. Juriidilistel isikutel sõltub e-PRIA kaudu lepingu sõlmimise võimalus sellest, kas lepingut sõlmida sooviv inimene on kantud äriregistri B kaardile või mitte. e-PRIA kasutamise lepingu sõlmimise kohta leiate rohkem infot PRIA kodulehelt aadressil www.pria.ee/et/ePRIA/Leping

„Minu põllud“ teenuse kasutusjuhendiga saab tutvuda PRIA kodulehel aadressil www.pria.ee/et/ePRIA/Juhendid ja samuti on juhend leitav e-PRIAs „Minu põllud“ teenuse juures.

Probleemide korral aitab teid PRIA pindalatoetuste infotelefon 7377 679 või palume pöörduda e-posti aadressil infopria.ee.  Kui soovite põldude joonistamisel juhendamist, siis pöörduge julgesti meie teenindusbüroodesse, kus on olemas kliendiarvutid ja meie töötajad aitavad ning juhendavad teid.

Head e-PRIA kasutamist!

Autor: Ene Tulp, PRIA teabeosakonna peaspetsialist

Jaga